Wouter Buning
UX Design Professional

De natuur als dirigent van je ontwerpproces

Ontwerp voor een desktop-applicatie die het volledige miniknollen proces ondersteunt.
Van orderplanning en productie tot opslag en uitlevering.

Getting the band back together

Na voorgaande successen werden we als team nog een derde keer gevraagd door HZPC. Dit keer om het gehele miniknollen process met nieuwe software te ondersteunen.

De belangrijkste requirements:

  • Cruciaal: Livegang van twee deelprocessen in productie op exacte momenten omwille van het seizoen.

  • Track & Trace door het hele proces, zodat de miniknol die uitgeleverd wordt terug te herleiden is tot aan de moederplant waar hij uit voortgekomen is.

  • Gebruiksvriendelijkheid aansluiten op verschillende gebruikersgroepen.

  • Rekening houden met toekomstige internationale uitrol.

Kick-off
De natuur als dirigent van het ontwerpproces

Introductie

De timing was verre van ideaal. Het project kon pas een paar maanden later van start, wat de aansluiting met de seizoenen onmogelijk maakte. Terwijl de deadline voor 2 deelprocessen niet verschoven kon.

De maatregelen rond Corona zorgde ook voor de nodige invloed op het ontwerp- en ontwikkelproces.

Maar met 80% remote werken toch het gewenste eindresultaat weten te overtreffen, terwijl we binnen de tijd en binnen budget zijn gebleven is wel gaaf!

De natuur als dirigent van het ontwerpproces

Proces in kaart

Een van de eerste dingen die ik doe is het werkproces terugbrengen tot de essentie. Daar vind je altijd eenvoud. Deze visualisatie vormt een goed uitgangspunt om overeenstemming te krijgen in het onderscheid tussen hoofd- en bijzaken.

De natuur als dirigent van het ontwerpproces

A little un-agile maybe?

Niks is zo weerbarstig als de praktijk. Leuk die theorie, maar in de toepassing merk je dat geen enkele situatie zich in een modelletje laat vangen.

En dat geldt minstens dubbel zo sterk als je met natuurlijke processen te maken hebt. Een plantje gaat mooi niet wachten op je release, die groeit lekker door.

Dat dwong ons om met het seizoen mee plannen, zodat een aantal deelprocessen die volledig live moesten gaan gedurende het project ook op tijd live konden gaan.

User Research

Observeren en interviewen

Verreweg mijn favoriete manier van onderzoek doen is meelopen met de gebruikers zelf terwijl ze hun werk doen. Zo kom je er het best achter wat er nodig is om het werkproces te ondersteunen en waar de grootste knelpunten zitten.

De natuur als dirigent van het ontwerpproces

Design sessies

Regelmatig begeleidde ik design sessies met key users in verschillende fases van het project. In de research fase om de belangrijkste taken en bijbehorende knelpunten boven tafel te krijgen. Vervolgens in de ontwerpfase om de structuur, flow en schermontwerpen te toetsen of ze de juiste oplossing vormden.

De natuur als dirigent van het ontwerpproces

Multidisciplinaire brainstormsessies

Met het proces en interactie ontwerp op papier is het tijd om het tegen het licht van technische mogelijkheden en uitdagingen te houden.

Interaction Design
De natuur als dirigent van het ontwerpproces

Wireflows

Al schetsend zoek ik mijn weg naar de meest ideale flow waarmee de applicatie het werkproces kan ondersteunen.

Oneindig veel opties en alternatieven passeren de revue. Van globaal naar specifiek om eerst de stappen en vervolgens de details helder te krijgen voor iedere user story.

UI Design
De natuur als dirigent van het ontwerpproces

Ieder zijn eigen kleurtje

We hebben de applicatie modulair opgebouwd en verdeeld in secties die overeenkomen met de hoofdstappen in het productieproces. Met elke sectie zijn eigen kleur.

User Testing

Het moment van de waarheid

Elke sprint oplevering werd met en door gebruikers getest. En de twee go-live momenten in productie waren mega spannend en ook zeer succesvol!

Maar elke test levert waardevolle nieuwe inzichten en veel input voor kleine en grote verbeteringen.

Respons:
"When we went live with Eden we already matched our normal daily production within 3 days. And the following week we surpassed it."
Enno van der Zee, Greenhouse planner
"In every step of the process there is now a control moment. So we can be sure we use the right material at any assignment. This is vital in our business."
Natasja Westers, Tissue Culture Assistent
"With the support of Eden my team is now in full control over all processes involved in mini tuber production."
Tom van der Kooij, Coordinator Minituber production
18
sprints
15
releases
80%
Working remote
4
sketch blocks